S och SD – samma språk om utländsk arbetskraft

Socialdemokraterna har genom åren, sida vid sida med LO, mestadels varit motståndare till att låta arbetare från andra länder komma hit och bli en del av den svenska arbetsmarknaden. De borgerliga partierna och andra politiska fiender kallar det protektionism, och debatten har varit hätsk varje gång frågan har aktualiserats. Före detta statsrådet Margareta Winberg undrade till exempel inför valet 2002 varför Moderaterna ville ha en ”massiv arbetskraftsinvandring” till Sverige. Hon ställde utländska arbetare mot dem här hemma som skulle få svårare att hitta jobb om det kom ”massor av ny arbetskraft till Sverige”.

Mot bakgrund av Socialdemokraternas motvilja mot arbetskraftsinvandring kan det tyckas som en ironi att det var en socialdemokrat, Lena Hjelm-Wallén, som 2004 fick uppdraget att leda den kommitté som tillsattes för att utreda enklare regler för invandrad arbetskraft. Det skedde dock inte frivilligt utan under galgen. Den dåvarande socialdemokratiska regeringen tvingades utreda frågan på uppmaning av en majoritet i riksdagen bestående av de borgerliga partierna och Miljö­partiet. Och strax efter regeringsskiftet 2006 fick migrationsminister Tobias Billström (M) motta utredningen ”Arbetskraftsinvandring till Sverige”. Hjelm Walléns förslag innebar att det skulle bli lättare att komma hit och arbeta, inte bara för de kvalificerade läkarna och ingenjörerna utan också för vårdpersonal och andra grupper. Lena Hjelm-Walléns utredning lade grunden till den liberalisering av arbetskraftsinvandringen som Fredrik Reinfeldts regering genomförde tillsammans med Miljöpartiet. Men alliansregeringen gick emot utredningen på en central punkt när den överlät på arbetsgivarna att avgöra om det råder brist på arbetskraft.

Inför valet 2014 hettade det till igen om invandrad arbetskraft. Dragkampen var hård mellan Sverigedemokraterna och Social­demokraterna om LO:s medlemmar, som i en strid ström sökte sig till Sverigedemokraterna. Både SD och S använde arbetskraftsinvandringen som slagträ för att attrahera LO-väljarna. Jimmie Åkesson sände kalla kårar rätt in i LO-borgen på Norra Bantorget och till Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen i Stockholm, när han begav sig ut på turné för att besöka arbetsplatser i landet med det uttalade syftet att dränera Socialdemokraterna på väljare. Budskapet om ett hot mot LO:s medlemmar från utländsk arbetskraft stod högt på Åkessons dagordning.

‘);} else if(document.documentElement.clientWidth >= 768) {document.write(”);}}

Även om Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna inte har samma agenda var ordval och retorik intill förväxling desamma. Stefan Löfven väckte stor uppmärk­samhet när han före valet 2014 sa att parterna på arbetsmarknaden ska avgöra behovet av utländsk arbetskraft och att de som redan finns här ska komma i första hand. Socialdemokraternas valgeneral Jan Larsson formulerade sig på liknande sätt: ”Innan vi först går ut till omvärlden och ber folk flytta hit är det bra om vi först ser om det finns människor i Sverige som vill ha jobben.”

Det löper en röd tråd genom de senaste årtiondena i den socialdemokratiska synen på arbetskraftsinvandring. Magdalena Andersson och Stefan Löfven har den senaste tiden tvinnat tråden vidare. Strax efter att Stefan Löfven skrivit på Facebook att det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som landets arbetslösa kan utföra, kallade han till presskonferens på partihögkvarteret. Beskedet från Sveavägen var att arbetskraftsinvandringen från länder utanför Europa ska begränsas kraftigt. De högkvalificerade, it-specialister och andra, är välkomna. Men diskarna och städarna får stanna i Bangladesh och Pakistan, för att nämna Morgan Johanssons geografiska exempel.

Enligt Socialdemokraternas egna beräkningar är det cirka 6 000 personer som med nya regler ska hindras från att ta sig till den svenska arbetsmarknaden. Det handlar alltså inte om en massinvandring. Det är snarare en signal till väljare, som i allt större omfattning vill minska invandringen, att budskapet har hörsammats. Och när det gäller just arbetskraftsinvandringen är det svårt att skönja någon skillnad mellan Socialdemokraternas språkbruk och Sverigedemokraternas.

TRENDER

HETA

Knytblusen. Plagget som blev unisexmode under några dagar när både näringsminister Mikael Damberg och jämställdhetsminister Alice Bah Kuhnke knöt blusen i solidaritet med Sara Danius, den avgångna ständiga sekreteraren för Svenska Akademien.

Backåkra. Dag Hammarskjölds gård på Österlen var mötesplatsen för FN:s säkerhetsråd i förra veckan. Utrikesminister Margot Wallströms förhoppning var att den sköna miljön skulle förbättra det dåliga samtalsklimatet i rådet.

Telekomjätten Ericsson. Aktien rusade 15 procent efter en delårsrapport som var starkare än väntat. Sedan neddragningarna förra året har Ericsson minskat personalstyrkan med nästan 18 000 anställda, vilket har bidragit till besparingar på 8,5 miljarder kronor.

Elton John. Den brittiske världsstjärnans liv ska bli film. Inspelningarna börjar i sommar med premiär 2021.

KALLA

Den Gyldene Freden. Restaurangen där Svenska Akademien har sina möten varje torsdag. Enligt DN:s Krogkommission är den anrika krogens maträtter i lika skriande behov av uppdatering som Svenska Akademiens stadgar.

Tiggeri. Moderaterna vill förbjuda tiggeri vid gågator, butiker och allmänna kommunikationsmedel. Än så länge är Moderaterna och Sverigedemokraterna ensamma om att föreslå ett förbud, men även Socialdemokraterna förbereder ett förslag.


Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Original Source